dinsdag 26 februari 2013

Het leven wil alleen zichzelf

Safranski in de Groene (23 september 2010).

Als Schopenhauer kwaad was op zijn hond schold hij zijn hond uit voor 'mens!".
Illustreert de sociale drift van de mens met het voorbeeld van de stekelvarkens. Koude drijft hen bij elkaar, stekels uit elkaar.
De mens zoekt gezelschap en wordt vervolgens door dat gezelschap gekweld.
De genitaliĆ«n noemt hij het 'feitelijke brandpunt van de wil'.

Schopenhauer erfde een vermogen en kon zo leven voor, in plaats van van de filosofie.



Wat heb je aan de studie filosofie op de Universiteit?

Pepijn Vloemans hoopte op antwoord op levensvragen, maar hij is teleurgesteld afgestudeerd.

donderdag 21 februari 2013

CCS3

Cascading Style Sheets (afgekort tot CSS), stijlbladen, zijn een mogelijkheid om de vormgeving van webpagina's los te koppelen van hun feitelijke inhoud en centraal vast te leggen. Het Engelse "style" heeft de betekenis van "opmaak", niet van schrijfstijl. Het begrip "cascading" (als een waterval) verwijst naar de mogelijkheid van het vererven van opmaak-eigenschappen (zie onder).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cascading_Style_Sheets

Wachten op geluk: Een filosofie van verlangen


Wie niet bereid is het gewone te bestuderen zal het universele nooit op het spoor komen.
We staan verlangend in de wereld.
Als zevenjarig jongetje denkt hij:"Ik ben er meer niet dan wel".

dinsdag 5 februari 2013

Levenskunst


Michel Foucault

'Wat mij opvalt,' aldus Foucault, 'is dat de kunst in onze samenleving iets geworden is dat met voorwerpen te maken heeft, en niet met mensen of met het leven. Kunst is een specialiteit van een paar experts die men kunstenaars noemt. Maar waarom zou niet iedereen een kunstwerk van zijn leven kunnen maken? Waarom is die lamp wel, dit huis wel een kunstwerk en mijn leven niet?
Levenskunst kan volgens Foucault nooit betekenen: je ware zelf vinden op grond van zelfinkeer en van een innerlijke waarheid. Het gaat er niet om jezelf te vinden, maar van jezelf een kunstwerk te maken op grond van heel concrete, daadwerkelijke vrijheidspraktijken!
Fromm vergelijkt levenskunst met vaardigheden als lezen of schrijven en met vakmanschap.

Snelheid versus diepgang


Aldus Richard Sennett

"Een duidelijk voorbeeld vind ik Facebook. Wie daarop staat, laat aan anderen zien waarmee hij bezig is. Dat zie ik niet als volwaardige communicatie. Facebook reduceert vriendschap tot zelfexpressie. Mensen zijn niet met elkaar in gesprek – een van de wezenstrekken van vriendschappelijke omgang. Ze doen aan zelfetalering. Alle uitwisseling en interactie verdwijnen. E-mail is net zoiets. Naarmate de mailtjes elkaar opvolgen, worden ze steeds kortaffer. Een e-mail is onvergelijkbaar met de zorgvuldig gecomponeerde brief waarover je lang had nagedacht. De snelheid vervangt de diepgang.’ "